Opdrachtgever MaGie Creations is een prachtig Nederlands bedrijf dat opereert op het snijvlak van innovatie en biochemie voor de voedingsindustrie. Ze ontwikkelen een nieuw ingrediënt uit de reststroom dat overblijft als het bier is gebrouwen. Maar het ontwikkeltraject is nieuw, duurt lang en is zeer kennis- en arbeidsintensief. Daarbij komen extra middelen in de vorm van subsidie goed van pas. Twee specialisten van MaGie Creations vertellen over hun bedrijf en over de samenwerking met Real1ze. Die bracht mooie subsidies.
Omvangrijke reststroom
Dat na het brouwen biergraan als reststroom overblijft was al bekend. “Het wordt al jarenlang gebruikt als diervoeding”, weet product developer Ellen van der Starre. “Maar de voedingscomponenten in biergraan zijn in principe ook uitermate geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie. En de wereldwijde reststroom biergraan is zo omvangrijk dat er genoeg is voor mens en dier. Maar om het voor menselijke consumptie te kunnen verwerken moet het verwerkingsproces worden aangepast.” Het duurzame karakter van het herbestemmen was ook een belangrijke reden om met biergraan aan de slag te gaan. Innovation manager Youp van der Graaf: “De granen worden verbouwd om er bier van te brouwen, maar slechts een deel wordt uiteindelijk benut als voedsel voor de mens. Door het een nieuwe en hoogwaardigere bestemming te geven als voedingsingrediënt, worden de grondstoffen optimaal benut. Dat is een duurzame ontwikkeling.”
PowerFlour
De naam van het nieuwe ingrediënt blijft ontegenzeggelijk hangen: PowerFlour. “Een voedingsrijke bloem, maar met andere eigenschappen als de bloem die de bakkerijwereld gebruikt, en die je misschien kent van het koekjesbakken”, zegt Ellen. “Onze focus ligt nu op onderzoeken wat deze eigenschappen zijn en hoe we deze het beste kunnen inzetten. Wij zien ook toekomst voor PowerFlour in de wereld van de vleesvervangers. Hier hebben wij nu ook stappen gezet. Dat is het mooie: de eigenschappen van biergraan maken het geschikt voor heel diverse toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie.”
Intensieve trajecten
De ontwikkeling van PowerFlour is volop in gang. Youp: “Er ligt nu een stabiele fundering. We hebben inmiddels pilot tests uitgevoerd voor het opschalen van het productieproces. Maar wat wij doen is totaal nieuw, en er is maar beperkt kennis voorhanden. Elke stap is nieuw en kostbaar, en moet van nul af aan. En behalve het product ontwikkelen, moet het ook nog aan de man worden gebracht. Dat zijn intensieve trajecten, waarbij wij subsidie goed kunnen gebruiken. Hier helpt Real1ze ons bij. De extra middelen die zij voor ons binnenhalen vergroten de slagingskans van ons project enorm.”
“Real1ze spreekt onze taal”
Met de hulp van Real1ze ontving MaGie Creations WBSO-subsidie en MIT R&D en MIT Haalbaarheid-subsidie. Nieuwe subsidietrajecten zitten in de pijplijn. Dat voelt goed, zoals heel de samenwerking trouwens. “Real1ze begrijpt de complexe wereld waarin wij opereren en spreekt onze taal”, zegt Ellen. Dat is echt een groot voordeel. Wij leggen eenmaal uit hoe het zit, waarna zij het hele subsidietraject voor ons verzorgen. Real1ze kent de wegen en weet welke informatie nodig is om ook echt voor de subsidie in aanmerking te komen.”
Weinig inspanning, optimaal profijt
“Van onze kant is maar weinig inspanning nodig”, zegt Youp. “Real1ze komt zelf met advies over mogelijke subsidies. Voor ons werkt dat twee kanten op. Wij weten zeker dat wij niets missen, en optimaal kunnen profiteren. Tegelijkertijd kunnen wij de focus op het werk houden; precies waar die hoort te liggen. Dat schept rust.”
Ben jij benieuwd wat onze subsidiespecialisten voor jouw innovatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.