ARP geeft oude autobanden een tweede leven met behulp van subsidies

Atlantis Rubber Powders heeft in de wereldwijde strijd tegen bandenafval een innovatieve oplossing ontwikkeld. Het bedrijf transformeert afgedankte banden op ingenieuze wijze tot waardevol poeder voor de productie van nieuwe rubberproducten. Jan Jonkman, CCO bij Atlantis Rubber Powders, licht toe hoe de missie ‘make tyres green, driving sustainability’ gerealiseerd wordt met de ondersteuning van de subsidie-experts van Real1ze.

Een innovatieve oplossing voor rubberrecycling

Het recyclen van rubber vormt een enorme uitdaging. In tegenstelling tot de meeste kunststoffen kan rubber niet eenvoudig worden omgesmolten naar nieuwe toepassingen. Rubberbanden zijn ontworpen om vrijwel onverwoestbaar en bestand te zijn tegen allerlei vormen van misbruik. Het feit dat jaarlijks twee miljard banden het einde van hun levensduur bereiken, heeft in de afgelopen eeuw geresulteerd in honderden miljoenen tonnen aan rubberafval. Ondanks deze omvangrijke hoeveelheden wordt nog steeds zo’n 70% van afgedankte banden verbrand, gedumpt of gestort. Dit drukt aanzienlijk op het milieu en benadrukt de dringende noodzaak van een innovatieve oplossing voor rubberrecycling.

Circulaire toekomst voor rubbergebruik

Atlantis Rubber Powders heeft een revolutionaire technologie voor rubberrecycling ontwikkeld, waarbij oude autobanden worden omgezet in hoogwaardig rubberpoeder. Jan Jonkman legt uit: “We geven oude banden een tweede leven door ze te transformeren in functioneel rubberpoeder; een duurzame grondstof voor nieuwe rubberproducten. Dit proces minimaliseert de belasting op het milieu, vermindert afval en stimuleert duurzame rubberproductie. Het is een stap richting een circulaire toekomst voor rubbergebruik.”

One-stop-shop voor subsidie-advies

Om deze innovatieve plannen te realiseren, deed Atlantis een beroep op de VEKI-subsidie. Deze subsidie stimuleert duurzame projecten en milieuvriendelijke initiatieven. Atlantis Rubber Powders ontving met succes 2,7 miljoen euro na de VEKI-aanvraag met behulp van de deskundige ondersteuning van Real1ze. Jan Jonkman benadrukt het belang van een goede subsidieadviseur: “Een goede subsidieadviseur is cruciaal, vooral bij het vinden van de juiste subsidie. Het is een wirwar van regelingen en mogelijkheden, zowel in Nederland als in Europa.” De keuze voor Real1ze kent verschillende redenen. “Real1ze heeft niet alleen een goede naam, maar is ook groter dan het gemiddelde adviesbureau waardoor zij breder kunnen adviseren. Real1ze is voor ons de one-stop-shop, waar we niet alleen terechtkunnen voor advies over subsidies, maar ook voor andere activiteiten zoals de WBSO“, aldus Jonkman.

Wereldwijd impact maken

“Real1ze heeft ons uitstekend geholpen met het schrijven van de subsidieaanvraag. Dat is een vak op zich, waar zij de juiste mensen voor in dienst hebben. We hadden dit zelf zeker niet tot een goed einde gebracht”, gaat hij verder. “Real1ze haar expertise, doorzettingsvermogen en hun geloof in ons project zijn van groot belang geweest. Hun no cure, no pay-aanpak toont dat ze er echt in geloven. Dit getuigt van hun vertrouwen in de kans van slagen van ons project.”

Met inmiddels meerdere subsidies in handen en de eerste fabriek in aanbouw, kijkt Atlantis Rubber Powders vol vertrouwen naar de toekomst. De focus ligt op het operationeel maken van de eerste fabriek en het genereren van inkomsten, waarna de ambitie opschaling is. “Onze focus reikt verder dan Nederland; we streven ernaar een impact te maken op Europees niveau en zelfs wereldwijd.”

Vorig bericht
Van geneeskunde tot technische hoogtepunten: het verhaal van Alette
Volgend bericht
MaGie Creations geeft restafval van bierproductie nieuwe bestemming